+36 (20) 345-7870

Alapanyag

A Thermo-Block energiatakarékos építési rendszer alapanyaga a német BASF cégtől származó szürke grafitos színű Neopor F2400 típusú, valamint a fehér színű Styropor F415E típusú expandált polisztirol (EPS), ami tartalmaz habosító anyagot és égéskésleltető adalékot. A szürke termékek a nanoméretű grafitpor adaléknak köszönhetően kb 10 %-kal kisebb hővezetési tényezővel rendelkeznek, mint a fehér színű, grafitpor nélküli EPS elemek. A hőtükörként működő nanoméretű grafitszemcséken a sugárzás szétszóródik és részben visszaverődik, növelve ezzel a falazóelemek hővezetési ellenállását. A jobb hővezetési tényezőnek köszönhetően a szürke grafitos elemek valamivel jobb hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Mind a fehér, mind pedig a szürke alapanyag kiváló hőszigetelő képességgel bír, a belőlük gyártott Thermo-Block falazóelemek bőven megfelelnek a szigorú energetikai követelményeknek. Az alapanyagok és a belőlük gyártott termékek sem tartalmaznak az egészségre, valamint a környezetre veszélyes anyagokat. A jó hőszigetelő képesség többek között a polisztirol zárt celláiban nyugvó levegőnek is köszönhető, mely a későbbiekben sem távozik a cellákból. Ezeknek köszönhetően a Thermo-Block energiatakarékos építési rendszer hőszigetelő képessége az idő múlásával sem csökken.

 

Fehér/szürke Thermo-Block… Lássuk szürkében is a világot… Milyen előnyökkel jár a szürke grafitadalékos EPS ?

A hőtechnikai követelmények folyamatos szigorodása és az egyre energiatudatosabbá váló beruházói igények miatt fokozódnak az elvárások a hőszigetelésekkel szemben. A hőszigetelő anyagok vastagítása nem minden épületszerkezeten megvalósítható, ezért kedvezőbb hőszigetelési paraméterekkel rendelkező termékek, új építési technológiák (pl. Thermo-Block falazóelemek) elterjedése jelent megnyugtató megoldást.

A hagyományos polisztirol (fehér színű EPS) keményhabok mellett egyre inkább elterjedtek a szürke színű, grafitadalékos polisztirol elemek.

Ennek az elvárásnak felel meg a Thermo-Block Magyarország Kft terméke, a szürke színű, grafitos Neopor alapanyagból gyártott falazati rendszer. Ugyanakkor az ellátás és kiszolgálás biztonsága miatt fontosnak tartjuk, hogy termékeinket nemcsak szürke grafitos, hanem a megszokott fehér színben is biztosítani tudjuk megrendelőink számára. Ebből kifolyólag folyamatosan gyártunk és raktározunk mind fehér, mind pedig szürke grafitos Thermo-Block falazati elemeket.

 

Mi a különbség a szürke és a fehér termékek között?

A grafitszemcsék hozzáadása révén javul a termék hőreflexiós képessége, így a hagyományos fehér EPS-hez képest közel 10 %-kal jobb hővezetési tényező érhető el. Míg a normál fehér EPS hővezetési tényezője 0,032-0,035 W/mK értékű, addig ugyanez a szürke grafitos EPS esetében 0,029-0,032 közötti. Minél kisebb ez a szám, annál jobb hőszigetelő képességgel bír egy termék. A többi anyagtulajdonságát tekintve a két termék megegyezik (szemcseméret, szilárdsági jellemzők, átlagos testsűrűség stb.). Mivel mind a fehér, mind pedig a szürke grafitos Thermo-Block termékek jóval a hőtechnikai követelményértékek alatt vannak, a választást a megrendelő döntésére bízzuk !

Neopor F 2400 alapanyag biztonsági adatlap (BASF)

Styropor F 415 E alapanyag biztonsági adatlap (BASF)

 

Gyártás

Mind a fehér, mind pedig a szürke sztirol gyöngyöket előhabosítjuk, pihentetjük, majd formahabosítás után nyerik el az építőelemek a végleges formájukat. Előhabosításkor a gyöngyök megpuhulnak, a gyöngyökön belül apró zárt cellák képződnek, ebből fakad a Thermo-Block energiatakarékos építési rendszer kiváló hőszigetelő képessége. Termékeink műszaki paraméterei a Teljesítménynyilatkozatokban megtalálhatóak.

 

Tulajdonságok

Az EPS legfontosabb jellemzője a hővezetési tényező (W/mK) . Ez az érték minél kisebb, annál jobb hőszigetelő képességgel bír egy anyag. A jó hőszigetelő képesség többek között a zárt cellákban nyugvó levegőnek is köszönhető, mely a későbbiekben sem távozik a cellákból, ennek köszönhetően a Thermo-Block energiatakarékos építési rendszer hőszigetelő képessége az idő múlásával sem csökken.

 

Élettartam

A Thermo-Block energiatakarékos építési rendszer elemeinek az anyagtulajdonságai az idő múlásával sem változnak. Hosszan tartó ultra-ibolya sugárzás (napfény) hatásának kitett elemek esetén az anyag felülete porló lehet. A szakszerűen beépített elemek felülete mindig eltakart, csak a tárolás alatti védelemről kell gondoskodni.

 

Éghetőség

A tűzzel szembeni viselkedés vizsgálata, tűzveszélyességi osztályba sorolás az MSZ illetve EPS EN norma szerint történik. A korábbi szabályozás megnevezései alapján „nehezen éghető” kategóriának felelt meg. Az EPS tűzterhelés hatására ég ugyan, de az égéshő elvétele után önkioltóan viselkedik Az égés során nem keletkezik mérgező anyag, az alapanyagba kevert adalékok miatt a tüzet nem terjeszti tovább.

Az EPS „nyers”, betonozás és felületképzés nélküli zsaluelemek „E” tűzvédelmi osztályba tartoznak, viszont a kibetonozott falszerkezet „B” tűzvédelmi osztályba sorolandó, ahol a tűzállósági határérték különböző felületképzésekkel akár REI60 is lehet. Ezeket a TMI-16/2019 számú Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolással igazoljuk.

 

Környezeti hatás

A Thermo-Block építési rendszer elemei kémiailag semleges hatásúak, nem tartalmaznak sem a környezetre, sem pedig az egészségre káros hatást kifejtő anyagot, a környezetbe jutva azt nem szennyezik.

 

Idő és energia

Az anyagok könnyen szállíthatóak, nem igényelnek daruzást. A falazóelemek jóval a szabványok által előírt követelmény értékek alatt vannak. A belőlük építhető épületek energiaigénye akár 15 kWh/m2/év-nél kisebb lehet. A kivitelezés ideje alapterülettől és bonyolultságtól függően akár 5-6 hónapra is lecsökkenhet.

 

Környezetvédelem

Környezetbarát, újrahasznosítható építőanyag, használatával megőrizhetőek a természeti értékek

 

Költségek

Alacsony energiaigényének megfelelően a Thermo-Block elemekből épített épületek fűtési/hűtési, üzemeltetési költségei szinte elenyészőek. Ugyanakkor, mivel egy munkafázissal megvan a falazás és egyben a szigetelés is, már a kivitelezés során is jelentős költség csökkenés érhető el. És azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a karcsúbb falaknak köszönhetően lényegesen nagyobb hasznos alapterületű épületek építhetőek ugyanakkor bruttó alapterület esetén. (Beruházói oldal esetén nagyobb eladhatóság, építtetői oldal esetén nagyobb hasznos alapterület)

 

Egészség

Teljesen allergiamentes, mivel nem csapódik le a falon a pára, nem telepszenek meg a penészgombák. Nem vonzza a rovarokat, rágcsálókat, a polisztirol alapanyag akár higiéniás termékek, élelmiszerek csomagolására is alkalmas lehet (pl. felvágottak, halak is hungarocell tálcákra vannak csomagolva)

 

Szigetelés

A Thermo-Block falazati rendszer kiváló hőszigetelő képességgel bír, utólagos szigetelésre nincs szükség. (szigetelőanyag és munkadíj megtakarítás)

 

Szerkezet

A falazati rendszer földrengésnek ellenáll, a legújabb európai statikai követelményeknek megfelelő. Nincsenek építészeti korlátok, akár több szintes épület is építhető a rendszerből.