+36 (20) 345-7870

Mennyire időtálló?

Maga a technológia Németországból származik, 1957-ben állami támogatással kidolgozták az építési rendszert és 1960-ban felépült az első ház, ezzel együtt elkezdődött a sorozatgyártás. Folyamatosan vizsgálják az épületeket, azon a polisztirol elváltozása nem látható. Németországban ma minden 10.ház ilyen technológiával épül.

Milyen élettani hatása van a polisztirolnak?

Biológiailag teljesen semleges, mivel a Thermo-Block energiatakarékos építőanyagból készült házak falain nincs hidegebb-melegebb pont, így a pára nem csapódik ki, a fal nem nedvesedik, a penész gombák sem telepednek meg. Ez az allergiában szenvedőknek nagy segítség. (Hazánkban minden harmadik ember allergiás!)

Kell-e a betont a falazatban locsolni?

Nem.

Kell-e a csömöszölni?

Az elemeket vibrálni nem szabad, csömöszölni soronként célszerű ezáltal elkerülhetjük, hogy a beton „darázsfészkes” legyen.

Szükséges-e a falazatot vasalni?

Statikai tervek alapján meghatározott vasalat szükséges.

Hány soronként kell házilagos kivitelezés során a falazóelemeket kiönteni?

Házilagos kivitelezés esetén, felelős műszaki vezető irányítása mellett az első sor kibetonozása után a falazóelemeket 3 soronként illesszük össze majd a felső sor közepéig betonozzuk ki azokat. Betonozás közben az elemek csapjait védeni kell az esetleges sérülésektől és a szóródó betontól. A falazat betonozásakor lehetőleg haladjunk csigavonalban hogy kellően „meghúzzon” a fal a következő sor felrakása előtt.

Kell-e az elemeket ragasztani?

Az elemek segédanyagok nélkül szárazon összepattinthatók, a csatlakozási pontok kúpos kialakításának köszönhetően egy esetleges visszabontásnál az elemek nem sérülnek, újra beépíthetőek.

Hogyan kell alátámasztani a födémet?

A Thermo-Block födémrendszert teljes felületen alázsaluzzuk, alátámasztjuk, szükség szerinti túlemeléssel.

Kivitelezéskor nem nyomja szét a beton a polisztirolt?

Nem, mert három soronként töltjük ki az elemeket ill. a Thermo-Block falazóelemek polisztirol átkötő bordái nagyobb felületen csatlakoznak a külső-belső palásthoz.

Milyen magasságig lehet vele építkezni?

A 14 cm vastag betont kell a statikusnak méretezni, szükség szerint vasalni. Ezek alapján akár többszintes épület is kivitelezhető.

Hogyan lehet villany és vízvezetéket kialakítani?

Hőkéssel, a belső polisztirol rétegből kivágjuk a gépészeti vezetékek helyét. Zaj- és pormentes.

Kell-e vízszigetelés a falazat alá?

Igen, hagyományos vízszigetelést alkalmazzunk. Talajnedvesség, talajpára elleni szigetelés szükség. Az első sor falazóelem alá megfelelő szélességben el kell helyezni a talajnedvesség, talajpára elleni szigetelést, ügyelve arra, hogy a falazás után a szigetelés biztonsággal folytatható legyen!

Mekkora távolság hidalható át?
Statikai kiviteli terv alapján lehet az áthidalható födémszakaszt meghatározni.

Mit jelent a hőátbocsátási tényező?

A hőátbocsátási tényező azt a hőmennyiséget határozza meg, amely a szerkezet 1 m2 felületén 1 másodperc alatt átáramlik, amikor a külső és a belső hőmérséklet közötti különbség 1ºC fok. Minél alacsonyabb az U érték, annál jobb az épület hőszigetelő képessége.

Milyen a falazat hőszigetelése?

Nagyon jó, a Thermo-Block falazat hőszigetelése egy 30/38 cm-es téglafal + 15-28 cm hőszigetelésnek tud megfelelni. A Thermo-Block falazó elemek hőtechnikai paraméterei a teljesítménynyilatkozatokban megtalálhatóak.

Gyorsan ég?

A zsaluzó elem nehezen gyulladó keményhabból készül. Az anyag önmagában nem éghető. Ezen túlmenően a belső és külső vakolat is védi az elemet az esetleges lángoktól.

Lehet építkezni fagy esetén is?

Az anyag alkalmazható téli építkezésekhez is. Ha éjszakai fagy fenyeget, a feltöltött falat egyszerűen csak letakarjuk. Az elemek jó szigetelése és a beton saját melege megakadályozzák, hogy a fagy a betonmaghoz hatoljon.

Ütésre érzékenyek a belső falak?

A belső falak ugyanolyan robosztusak, mint a szokványos falak. Erről gondoskodik a betonmag, a belső és külső szigetelés, valamint a belső- és külső térben szükséges kb. 10 mm-es vakolatréteg. Ebben az esetben háromhéjú falazatról beszélünk.

Milyen tartós az energiatakarékos ház?

E típusú masszív-házak is éppolyan stabilak, mint a kőből készült házak. A legrégebbi, keményhab­szigeteléssel ellátott ház kb 60 éves, és a legcsekélyebb öregedési jeleket sem mutatja. A betonmagot ezentúl a szigetelés védi biztonságosan az időjárás befolyásaitól.

Hogyan rögzíthetjük a képeket és a konyhaszekrényeket?

Függőszekrények esetén a belsőtéri szigetelésben egy kb 10 cm-es kihagyást képezünk, melyhez egy horganyzott zártszelvényt rögzítünk. Ezen minden további rögzítés elhelyezhető. A képeket, kisebb polcokat gipszkarton dűbellel, vagy polisztirol dűbellel rögzítjük.