+36 (20) 364-3843

Ma már egyre gyakrabban olvashatunk az energiahordozók árának drasztikus emelkedéséről, és a közelgő energia válságról. Ez épületek energetikai követelményeire vonatkozó előírások jelentősen szigorodtak is az elmúlt években, de azok még mindig messze elmaradnak a nyugat-európai normáktól.

Megrendelőinknek minden esetben javasoljuk, hogy egy ház építésekor, felújításakor ne a ma követelményeit, hanem a jövő elvárásait tartsák szem előtt. Egy új épület teljes építési költségét tekintve nem számottevő az a többlet, aminek a ráfordításával "A" vagy "A+" energia igényű házat lehet kialakítani, amelynek energia felhasználása alig 50-75%-a a követelményeknek éppen csak megfelelő épülethez képest. Ez a különbség némiképp vastagabb hőszigetelés, jobb nyílászárók és precízebben szabályozható gépészeti rendszerek beépítésével könnyedén elérhető, és a többletköltség a folyamatosan növekvő energia árak mellett néhány év alatt megtérül. Nem is beszélve arról a komfortérzetről amit egy jól megtervezett épület télen-nyáron egyaránt nyújtani tud.

Az ablakok és egyéb üvegfelületek megfelelő tájolásával, méreteiknek helyes megválasztásával és árnyékoló szerkezetek (pl. redőny) alkalmazásával minden extra költség nélkül elérhető, hogy az épület télen maximálisan kihasználja a nap energiáját, és szoláris hőnyereség formájában azt az épület belső terének felmelegítésére fordítsa. Az árnyékolók ugyanekkor lehetővé teszik, hogy a nyári forróságban az épület belső hőmérséklete ne melegedjen fel az elvártnál nagyobb mértékben, így külön gépi hűtés nélkül is kellemes maradjon a belső légállapot.

 

Kérje bővebb tájékoztatónkat: [email protected] Tel.: 20-350-6750