+36 (20) 364-3843

Műanyag átkötős elemek vagy anyagában átkötőbordás (Thermo-Block) elemek?

Döntését megkönnyítendő pár információ:


Gyártástechnológiai szempontból: 

 

- az anyagában átkötő bordás Thermo-Block ( bal oldali kép ) elemnél egynemű, homogén anyagból ( Neopor F 2400 ) készülnek a külső-belső lapok és átkötőbordák, a polisztirol szemcsék egymással összehegednek.

- a műanyag átkötőbordás elemnél ( jobb oldali kép )két különböző anyagot házasítanak, a műanyag átkötő bordára fújják a habot. Kérdés,ahogy a képen is látszik, hogy a polisztirol a műanyagon kellőképpen megtapad-e, vagy esetleg a betonozáskor elválik egymástól...

A jól bevált polisztirol borda már bizonyított!

A döntést Önre bízzuk...

 

Kivitelezési szempontból:

 

- betonozáskor mindig az átkötő bordára öntik a betont. Az anyagában átkötőbordásThermo-Block ( bal oldali kép ) elem esetén egy falelemben 4 db, 14 x 5 cm-es borda van, ezek felülete: 280 cm2. Mivel a bordák nem teljes magasságban kötik össze az elemeket, a beton természetesen folytonosan kitölti a falazóelemet, nem alakul ki fészkesedés!Családi házak esetén 15 perces tűzállósági határérték az előírás, a Thermo-Block falazóelemek 30 perces értékkel bírnak, tehát tűzvédelmi szempontból is kétszeresen megfelelnek az előírásoknak!

- műanyag bordás elem ( jobb oldali kép )esetén egy falelemben 7 db 15 x 0,5 cm-es borda van, ezek felülete 52 cm2.

Minél nagyobb ezek felülete, annál jobban leszorítja a beton az elemeket! Az elemek kapcsolódási pontjai cca 2 cm-re vannak egymástól ezáltal masszívabb kapcsolatot képeznek,mint a hasonló termékek 5 cm-enkénti kapcsolódási pontjai.

A döntést Önre bízzuk...

 

A Thermo-Block falazóelemekben az esetleges vízszintes vasalat elhelyezésére a vastartók úgy vannak kialakítva, hogy a szabványban előírt 1,5 cm-es betontakarás minden oldalról meglegyen! Az esetleges függőleges vasalatot az üregekben lehet elhelyezni!

Magyarországon 25-ös magassági méretrend az elfogadott, e szerint készülnek a nyílászárók is, nem lehet ettől eltérő magassági méretrendű falazóelemmel azokat összeépíteni! A 35 cm-es magassági méretrendnek NEM TÖBBSZÖRÖSE sem a 60-90-120-150 cm, ami a nyílászárók esetén bevett méret!

 

Gépészeti szerelés szempontjából: 

- az anyagában átkötőbordás  Thermo-Block ( bal oldali kép ) elemnél a belső polisztirol rétegből akár egy forrasztópisztollyal ki lehet vágni a gépészeti vezetékek helyét.

- műanyag bordás elem ( jobb oldali kép )esetén a borda külső éle cca. 1 cm-re van a belső polisztirol lap síkjától, és mivel a műanyag kemény, nem lehet vízszintesen a gépészeti vezetékek helyét hőkéssel vagy más módszerrel kivágni.

A döntést Önre bízzuk...

 

Rögzítéstechnika:

Rögzítéstechnikai szempontból teljesen mindegy, hogy anyagában van az átkötő borda, vagy műanyag a borda. Amikor bármit rögzíteni akarunk a falra, azt mindig a betonmaghoz kell rögzíteni. A falazaton akkor már van valamilyen burkolat ( gipszkarton stb...) , tehát ugyanúgy nem látszik sem a polisztirol bordának, sem a műanyag bordának a helye! Egyszerű megoldással lehet rögzíteni mind könnyebb ( polcok,képek ), mind pedig nehezebb ( konyhaszekrény, melegvíz tároló ) tárgyakat.