+36 (20) 364-3843

Mivel kevesen ismerik ezeket a technológiákat, szeretném ha egy kicsit tisztábban látnának ezzel kapcsolatban!

Amiben hasonlóság van : mindkét esetben a beton teherbíró képességét és a polisztirol ( közismert nevén Hungarocell ) hőszigetelő képességét ötvözik.

Alapvetően az emberek döntő többsége a paneles technológiákkal azonosítja ezeket a rendszereket, holott teljesen másról van szó. Ebben talán benne van az is hogy a paneles technológiákból épültek a 60-as 70-es évek lakótelepei. Amik kétség kívül nem a leginpozánsabb látványt nyújtanak, viszont több szintes épületek épültek belőle és rengeteg embernek biztosítanak lakhatási lehetőséget. Az akkori ismereteknek és építési anyagoknak megfelelő műszaki tartalmat biztosították. Ne felejtsük el, akkor nem voltak korszerű szigetelőanyagok, a nyílászárók sem a mai kor követelményeinek megfelelőek voltak és nem használtak energiatakarékos fűtési rendszereket sem.

El kell vonatkoztatni azoktól a rendszerektől,mint minden azóta, az építőanyagok is nagy fejlődésen mentek keresztül. A polisztirolos technológia alkalmazása esetén korszerű, energiatakarékos, alacsony energiaigényű, szinte passzív házak építhetőek.

Ami szintén nem elhanyagolható, hogy a paneles technológia esetén a 2 réteg beton között volt valami szigetelés, míg a korszerű polisztirolos technológiák esetén a 2 réteg ( jelentős vastagságú ) szigetelés között van a beton, tehát akinek ellenérzése van a betonnal kapcsolatban, azt is lehet csökkenteni, mivel ebben az esetben a lakók nem találkoznak közvetlenül a betonnal. A paneles technológia esetén problémát okozott a gépészeti szerelés is, ott előre el kellett helyezni a vezetékeket. A polisztirolos házak esetén a belső polisztirol rétegből egy hőkéssel kivágott horonyban lehet utólag ezeket a vezetékeket elhelyezni, teljesen szabad kezet adva az építtetői igényeknek. Gondot okozott a paneles technológiák esetén a rögzítés is, mindent a betonba kellett bedűbelezni. A Thermo-Block rendszer alkalmazása esetén a kisebb tárgyakat úgynevezett polisztirol dűbelekkel lehet rőgzíteni, míg a nagyobb tárgyak rögzítését kell csak a betonba befúrni.

Tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy teljesen más rendszerűek a mai korszerű ( pl. Thermo-Block ) hőszigetelt építési rendszerek, mint a régi és elavult paneles technológiák.

És akkor beszéljünk kicsit az utólagos szigetelésről is:

Előszeretettel használják az emberek az utólagos hőszigeteléseket, ekkor nincs ellenérzés a polisztirollal kapcsolatban, holott műszakilag nem ez a legkorrektebb megoldás. A pórusos szerkezetű és párát áteresztő téglákra utólag zárt cellás hőszigetelő lapokat ragasztanak, ezáltal a falakon átmenő ( az épületben keletkező páraterhelés 5 %-át képviselő ) pára útját zárják le.

Bekerülnek a nagyon jó hőszigetelő képességű nyílászárók és mivel mind az utólagos hőszigetelés, mind pedig a nyílászáró korszerűsítés az energiamegtakarítás miatt történik, az emberek többsége nem szellőztet. És mivel a téglából épült házakba a falazás során a habarccsal rengeteg nedvességet visznek be a helyiségekbe, a hatalmas páraterhelésnek köszönhetően páralecsapódás, penészesedés figyelhető meg. Nem beszélve a habarcs rossz hőszigetelő képességéről, vonalmenti hőhidak tudnak a habarcsrétegeknél kialakulni. Nem véletlen hogy a piacvezető Wienerberger is a hagyományos habarcsos téglával szemben megjelent a ragasztott technológiájú rendszerével az építési piacon.

Felmerülhet a kérdés, hogy a polisztirolos, mint pl. a Thermo-Block rendszer esetén is kívülről szigeteléssel zárjuk le az épületeket. Ez teljesen igaz, viszont ennél a rendszernél belül is van szigetelés, a helyiség magasabb hőmérséklete ( mivel a falak hőszigeteltek ) nem találkozik a falak hideg hőmérsékletével, nem csapódik le a pára, nem penészesednek az épületek. Szellőztetni ebben az esetben is kell, viszont amíg a téglás, szigetelt épületeknél először a helyiség légterét fűtjük fel, azon keresztül a falakat és azok majd visszaadják a hőt, de ez sok energiába, sok pénzbe kerül, a Thermo-Block rendszerű épületek esetében csak a helyiség légterét kell felfűteni ami kevés energiával jár együtt és a pára elvezetését is megoldottuk.

Mivel tudjuk hogy árérzékeny az építési piac, mindezt úgy tesszük, hogy korrekt műszaki megoldást adunk a hagyományos technológiájú épületek árához képest 25-35 %-kal alacsonyabb áron.

Mint mindenhol, az épületek esetén is a megelőzés a fontos és nem az utólagos hőszigetelésben, hanem az előrelátó gondolkodásban, az energiatakarékos, alacsony energiaigényű Thermo-Block hőszigetelt építési rendszer alkalmazásában kell gondolkodni!